Prover, mammografi

<div>Så försvann en vecka igen.Visst tickar klockan fortare när man blivit passionist. Känns så. Jag var på en klinik och lämnade alla prover en morgon. På eftermiddagen kom ett sms att provsvaren fanns på min e.post. Jag hade fått ett lösen för att kunna se dem. Efter utskriften försöker jag utläsa hur det står till med mig🤗 Inte helt lätt. AG erbjuder sig att titta på det. Du är nog döende😫 Va??? Ditt kolesterol är högre än högsta risksiffran. Ok. Jag försöker mig på att läsa alla andra svar, men begriper det icke.  Får vänta tills jag träffar snyggdoktorn igen. Googlar lite på kolesterol. Hrmm Motion, nyttig mat, ärfligt mm.
<div>Extrapris på stora fina hallon. Det blir några askar att frysa in. Nyttigt skall det vara!

 Stora körsbär, nästan svarta, 2kg låda 4,99. Vi åt så det stod härliga till😂
Plötsligt är jag bara Såå sugen på rotmos. Kålrot ser man sällan här. Vi går runt på marknad (torghandel) saluhallen och i olika affärer. Nabo heter kålrot. Jag köper nabo, men den är ljusgrön med vitt "kött" men jag kokar den tillsammans med morötter, majrova och potatis. Det blir ett mos😂 Ganska likt rotmos och smakar bra. 
 
Våra röstkort kom från Sverige. Vi skall rösta på konsulatet i Tavira. I någon grupp, Svenskar i Portugal, träffas man och har valvaka Tillsammans. Hade varit trevligt men lite långt härifrån. 
 
Så var det dags för mammografi. I eftermiddags gick jag iväg laddad med alla papper. Först mammografi och efter 30 min var det ultraljud som utfördes av en läkare. Han läste på mina journaler ifrån Lund. Sen höll han på länge och pratade om att det såg konstigt ut😫 Just då hade det varit skönt ha någon med. Tyckte han pratade bra engelska, men jag förstod icke vad han menade. Att något var fel, hämta svar imorgon, fler undersökningar???? Är ganska kluven. Får avvakta. Det såg inte bra ut, så mycket förstod jag. Tror han ville se mina senaste bilder från mammografin. 
Jag har äntligen kommit igång med mitt motionerande igen!  Känns så härligt🤗  Rask promenad innan frukost och 20 min på något Utegym. Sen blir det plankan, och rockringen har rullat fram igen😂
 
Boa noite amigos 🇵🇹
Ate amanhã 
 
🇸🇪🇵🇹🇸🇪
 

Pescadinha de rabo na boca 🇵🇹

Våra morgonrutiner efter ingefärssnapsen börjar för det mesta på balkongen. Parasollen uppfälld och korten på bordet🤗. Två rundor SkipBo brukar det bli. Vi kör med en gammal utsliten kortlek ifrån 80-talet. Finns nya i lådan men den här gamla trotjänaren känns bäst. Frukosten intar vi  till två rundor MaxiYatzy. Passionistliv. Ja, visst är det härligt att leva🤗
Min strykmaskin har slutat fungera. Den hade vi med i flytten hit. Även om man stryker mindre idag så vill jag stryka vissa kläder, diskhanddukar, örngott mm. Har ju ingen mangel mer. I Portugal lagar man det mesta. Slänger inget i onödan och det är ju vettigt. Nu köpte jag ett billigt strykjärn så länge. Vi skall leta efter en Philipsverkstad som skall finnas i Loulé, där vi kan lämna In den trasiga maskinen. Fick ju testa det nya direkt. Stryka i 33 graders värme är ju helt tokigt😫🤔 Men med AC på gick det som en dans! Jag var ju lite efter med tvätten 😂
 
För ett tag sen hittade jag en trevlig butik som säljer tyger, sybehör, baddräkter mm. Just baddräkt har jag letat efter. Så mycket lättare med personlig service. Lite högre priser än på varuhus men ett större utbud. Jag köpte då en, supersnygg tycker jag, vit och grå med trevliga detaljer. På grund av ändrade former 🤔😂 har jag slutat med bikini. Besparar andra badare detta. Nu kom jag förbi denna butik igen och då var det 60%!! AG: du behöver ingen mer baddräkt, du har ju nyss köpt en! Eller hur!! Stanna du här ute, jag går bara in och kikar. Jag föll ju direkt för en så klart! Och ut kom jag med en påse🤗
Nu får jag börja rensa i skåp och lådor. Gamla utslitna baddräkter åker till insamlingen, liksom kläder som hängt 3 år utan användning.
En sak som jag har otur med är badtermometrar. Den första delade sig och sjönk. Fick en ny av Gunnel och Anita i juni. Andra gången vi använde den inträffade sak samma😫  Jag dök direkt och försökte leta, men gick icke.. Nu har jag köpt en babytemp, tror inte den sjunker.
Lördag är det bestämt att jag skall köra till Quarteira och Ana. Mycket trafik på vägarna. Märks det är högsäsong nu. Inte lätt hitta parkering heller. Men det slutar med att Ana ställer sig på en plats och håller den till mig😂 Ana lär mig laga sin favorit. Pescadinha da rabo na boca! Fritt översatt, Pescadababy med svansen i munnen. 
Pescada är en ful fisk, men god. En stor sådan kokar man och gott vitt kött, ser ut som finaste torskrygg. Nu är jag inte rädd prova någontinG, inom rimliga gränser. Tittar på när Ana saltar och vänder fisken i vetemjöl för att stekas i olja. Luktar fisk kan jag intyga😂 Till fisken blir det tomatris och sallad😋
Det smakade jättegott! Efter maten blev det "lektion" i Portugisiska. Nya ord, människokroppen. Bra veta vad allt heter när man går till läkaren. Så mysiga timmar vi hade🤗 Tiden gick fort och dags ge sig ut i häftiga trafiken! 
 
Bom dia amigos 
Ate amanhã 
🇵🇹🇸🇪🇵🇹
 
PS! Om du tyckte om läsningen glöm inte 👇🏼gillaknappen😉

Centro de saúde 🇵🇹

Jag lovade ju mig själv att ta tag i mammografi, läkare mm. Vi åkte till Centro de saúde, vårdcentralen, för att boka tid hos familjeläkaren. Lite krångligt är det när man inte behärskar språket, men med lite portugisiska blandat med engelska, får jag hjälp med vilken knapp jag skall trycka fram rätt nummerlapp och vart jag skall gå. Väl i ett väntrum som jag tror är rätt går jag fram till disken och frågar en trevlig man om jag kommit rätt och förklarar mitt ärende. Tydligen trängde jag mig före, skulle avvaktat till mitt nr kom fram 😲 Jag har alla papper med mig, och först berättar han att vår familjedoktor slutat. Sen förklarar han att det är stor brist på läkare i Algarve. Nu undrar han om det är akut, finns ingen tid idag. Jag berättar hela historien om det omöjliga att få gjort mammografi. Han undrar om jag kan komma imorgon 10.15? (Onsdag) Absolut🤗 Kom gärna 20 min innan. Så igår var vi på plats i mycket god tid. Nu visste jag var jag skulle trycka nrlapp och vart jag skulle gå. 
Hela mappen med, journaler ifrån Sverige och alla papper ifrån Portugal. Och en bra bok att fördriva väntetiden med.
Nu gäller det ha koll på tavlan där visas ex. A15 och nr på vilken kassa ( balcão)man går till. Väl framme visar jag mitt sjuknr. Och får betala hela 4,50€!! Herregud! 4.50? För läkarbesök. Otroligt. Nu får jag sitta ner igen och invänta att läkaren kallar in mig. Gäller verkligen att skärpa hörseln, för det ropas mitt namn och nr på vilket rum jag skall gå till. 
Nu tyckte jag att det ropades något som liknade mitt namn och som tur är kan jag räkneorden. Rum nr 22. AG följer med in. Vi kommer till en mycket trevlig läkare, Bruno, Max 30 år. Sen gör det inget att han är supersnygg👍🏼😂😂  Han tar sig verkligen god tid att prata med mig om allting. Han tar ett blodtryck som är bra! Remiss till mammografi inkl ultraljud. Han tycker man skall gå på mammografi en gång per år när man haft bröstcancer. Sen berättar han att i Portugal gör man koloskopi på alla som fyllt 66år, och undrar om jag vill ha gjort det?? Nja, jag är tvekande. Men vi gör det under narkos så det är inget obehag och ser vi något tar vi bort det. Nja, fegisen Lena säger då, vi gör det till hösten🤔  Då säger Bruno att man kan börja med avföringsprov😲  Han skriver många remisser till laboratoriet, på flera olika prover.  Och så klart glömde jag visa min hemska fot, hallux valgus,eller?? Jag tackar för mig och vi avtalade att jag skall komma med provsvaren till honom.
Vi gick till en kvarterskrog och tog en god lunch. Så nära att vi ser vårt hus härifrån.
 
Ny dag och jag skall gå till 2 olika kliniker för att boka tid. Först blir det mammografin. Jag kan välja vilken klinik jag vill. Nu vet jag en i närheten som jag varit på tillsammans med Ana. Ny nrlapp. Skall jag ta A, B, C eller D?? Frågade ännu en hjälpsam tjej🤗 Fick tid 30 juli och fick reda på att det kostar 6.50€. Mammografi + ultraljud. En bit på väg.
Sen raskt iväg till nästa klinik🤗 Måste hämta provrör för fezes (avföringsprov) 😲 3 rör, 3 dagar, förvaras i kylen🤔
När de lämnas tar man alla blodprover. Mycket nu😂😂
Det var mycket "skitsnack" nu! Avslutar med en bild på min Mårbacka ifrån Sverige. En enda blomma. Den har ynglat av sig till många här i Algarve😂
 
Até amanhã 🇵🇹
 
PS. Glöm inte gillaknappen 👇🏼 om ni gillade 😉