Första skörden!

Jag har ju haft lite otur med ohyra på växter, men tror jag har läget under kontroll nu. Annars har jag fått ett bra tips från svägerskan Jill. Dra en sopsäck över växten och spraya Radar ner i säcken knyt sen ihop. Låt det stå och gotta sig 4-5 timmar. Sen en rejäl duschning med vatten. Lär vara effektivt, så det får bli nästa steg om det återkommer. Nu odlar jag chili, piripiri, paprika, gräslök och persilja. Där kan man inte använda gift, på sin höjd såpa. Jag har nu skördat för första gången, och där är kraft i de små röda kan jag lova😜 Fryser dem, också tips från Jill. Roligt med egenodlade.
Vi tog ledigt ifrån strandlivet en dag och körde till Spanien. Ayamonte var målet, endast 6 mil att köra. Passar på tanka upp Cleo. Här i Faro är bensin dyrt. Ca 1.48 pengar/liter. I Spanien betalade vi 1.13. Viss skillnad. Vi åker också till Mercadona, ett stort varuhus i Ayamonte. Alltid trevligt handla lite annorlunda matvaror och Riojaviner. En hel frysdisk med de mest fantastiska tårtor!! Man blev allt lite sugen ☺️ Några spanska tortillor följde också med hem. Tur vi har kylbagen med oss.
Vi körde en runda genom denna fantastiskt vackra stad och bestämde att hit skall vi återkomma för att utforska allt här. Fantastiskt vacker med små gränder och gamla fina byggnader. När vi kom till vår Praia de Faro nästa dag såg vi att det var riktigt lågt vatten. Men av skadan blir man vis 😂 Vi parkerade oss en bra bit upp i sanden även om det är lockande att ligga nästan i vattenbrynet. Vi noterade att ett ungt par slagit sig ner nära vattnet, där tjejen satt på sin handduk och läste i godan ro. Killen strosade omkring i vattnet. De var klädda i shorts och T-shirt. Skadeglädjen är den Sanna glädjen, sägs det. Måste erkänna att vi satt och väntade på rätt våg. Och den kom så klart🌊🌊😜.
Det händer att vi tar en "liten" Toastas Mista till lunch. Ett äldre par som har en "luda" som vi kallar det. Liten kiosk där dom gör supergoda toast.
När man badar så mycket, som vi gör nu, i dessa enorma vågor där man får dyka genom vågen, får man vatten i öronen. Jag bara stampar till och det försvinner. Men AG, han fick inte bort vattnet. Han hörde inte. Herre Gud, jag har blivit döv!!! Förstört örat 😱 Vi kom hem och jag sa, tryckutjämna!! Det går inte!!! Då har du säkert en vaxpropp. Vi letade i sjuklådan jag hade med i flyttlasset, men fann inget Revaxör. Det går nog bra med olivolja föreslog jag. Vill minnas jag läst det någonstans. Sagt och gjort. Extra Virgin olivolja droppas i örat och sen en bomullstuss. Fick verka medans vi tog ett parti SkipBo 👍🏼☺️ Men sen skall ju örat spolas ur, och med vad då??? Vi letade igen. Då kom jag på att jag har nog tagit med en stor spruta som jag injicerar kalkonen med grädde😂😂 Det hade jag. Kokade vatten som fick svalna. Sen började jag spola! Men tog så klart av nålen 😂 Efter 2 liter vattenspolning kom en stor hård vaxpropp ut, och sen dess hör AG igen! 👍🏼👍🏼
Até amanhã

Det är varmt här ☀️☀️☀️

Livet i Faro rullar på. Det är riktigt hett både dag och natt. Tempen ligger på +32 - 37 om dagarna och 28 på natten. Skönast tidig morgon med endast 25 ☺️ Vi badar mycket i härliga Atlanten. Vattnet håller sina 25 grader. Blir inte mycket motionerande. AG har monterat upp lamellgardinerna som jag köpte på Jysk i Landskrona. Det blev riktigt nice 👍🏼
En dag var det helt fullpackat på "våran" Praia. Fanns icke en enda parkeringsplats. Vi körde till Quarteira. Det är en jättefin strand och lite lugnare vatten. En liten mysig stad!
Det händer något varje vecka i Faro. Vi hamnade mitt i streetfestivalen. Härlig gungande musik precis intill vårat bord på favoritrestaurangen Madeirasine. Här blev det god Svärdfisk.
Sen har det ju varit Mycket fotboll!! Och Portugal vann EM-finalen! Till mångas förtret. Men här var det fest kan jag lova!! Säga vad man vill om Ronaldo. Jag tycker inte om hans attityd alltid, men han är en duktig lirare. En sak man inte skall glömma, han är den idrottsman som skänker mest pengar. Nyligen skänkte han 60 miljoner till ett cancersjukhus i Portugal. Han bekostade en pojkes hjärnoperation. M.m.
Vi körde till Loulé för att kolla hur det går med IKEA's bygge. Det fortskrider och jag ser fram emot öppningen i april 2017 ☺️👍🏼
En dag fanns det fullt med Motorcyklar vart man än såg. Tusentals. Vi förstod ingenting. Men fick förklaringen. Faro Motorklubb fyllde 35 år. Och det firades med MC från hela Europa. Alla märke och stilar. Det är något visst med motorcyklar. Jag tycker det är härligt höra på en riktigt rytande Engelsk maskin! 😜 Det hela avslutades med en parad som inleddes av polis, och därefter stor lastbil med blåsorkester. Sen kom allehanda olika motorcyklar, 4 i bredd. Paraden varade i 30 min utanför vårt hus. Vi uppskattade det till ca 7000 cyklar. Allt annat stod stilla!
Äntligen fick vi se en storkunge med sin mor! Det har vi kollat efter. Här är ju gott om storkar.
Eftersom vi inte får något regn på sommaren är det torrt överallt och brandrisken stor. På väg till Olha såg vi en storbrand som spred sig snabbt över uttorkade fält. Många brandbilar och helikoptrar som vattenbombade då det närmade sig bebyggelsen.
Vi har ju ganska stor skillnad på tidvattnet. Ca 3 meter. En dag på vår Praia, jag liggandes på filten oc AG satt i våran nya strandstol, tyckte jag vattnet närmade sig. Det är lugnt, jag har byggt en vall, säger AG! Du kan koppla av. Efter en kvart hör jag AG säga helt lugnt: Men oj då. Sekunden efter blir jag helt översköljd med vatten och sand! Ha ha ha. Jag for upp och vi gapskrattade, vilket alla runt omkring också gjorde😂😂
Nu har jag tillverkat ett spelbord i miniatyr, så vi kan spela yatsy på stranden! Locket till en skokartong som fick fint tyg på insidan. Funkar perfekt
På terassen spelar vi SkipBo. Det har blivit ett beroende. Ibland är jag så dålig förlorare så jag nästan skäms. Men bara nästan 😂 När vi satt där svettiga och tradiga, kom AG på den briljanta idén att vi sätter fötterna i isvatten så kyls blodet ner efterhand. Sagt och gjort. Vi hämtade is och fyllde på med kallt vatten. Sen ny is. Fötterna var nästan blå. 😂👍🏼. Kanske det hjälpte. Fötterna blev i alla fall kalla😂😂
Até amanhã

Länge sen sist ☺️

Har varit trögt på bloggfronten sista tiden. Midsommarfirandet är över sen länge. Det blev ganska traditionellt här. Matjessill, lax, köttbullar, ägg, nypotatis, hemmagjord gräddfil, snaps och jordgubbar!!
 
Dessvärre har det kommit ohyra på många av mina fina växter under tiden i Sverige😟 Värsta sorten: Ullöss! 3 st stora Bouganvilla klipptes ner i svarta "liksäckar", efter försök med giftspray. Blir inga fler Bouganvilla i år. Våra fina Nerium hade smittats. Där klipptes blomställningarna av och besprutades. Min finaste Palm blev uppdragen och rentvättad i hela rotsystemet, sen omplanterad i sanerad kruka! Även Citronträdet hade påhälsning. Där vill jag inte bespruta, utan nöjde mig med avtvättning. Efter att googlat på Ullöss har jag lärt mig var man letar och det blir en rond varje morgon.
 
 
 
 
 
Kunde inte låta bli komplettera med några nya växter. En rolig sukulent, Hortensia, ny Nerium och några nejlikor. Och några andra😂
 
 
 
 
 
 
 
Det blir mycket fotboll nu i EM-tider. AG ser de intressantaste matcher på sportbaren, och det hörs upp på terassen när något intressant händer!  Nere vid Marinan har man storbilds-tv under hela EM. Blir ju spännande på söndag, men jag tror Frankrike tar det. Tycker det var trist för Tyskland😟  
Efter ett tips från en gammal arbetskompis, har jag letat fram SkipBo!! Tärningarna har fått vila. Som det står på spellådan: Varning!!! Beroendeframkallande!! Har nu spelat 100 omgångar!!!😜  Jag leder med 1 Vinst över AG!!
Härlig sallad till kortspelet!
Nu blev det mycket växter. En sista! Lustig historia om mina "hostor" Jag hade dom i Glumslöv och tog med dem när vi flyttade till Fröjdenborgsgatan. Gav dem till Lisa när vi emigrerade. Lisa tog skott med i höstas, och nu växer dom här på 12:e!!
Jag har hunnit få Portugisiskt körkort nu!  Tog bara ett par timmar och kostade Gratis!!! Står att jag får köra Taxi!!
 
Blev ett långt inlägg idag, och mest om blommor! Vi synes snart!
ate amanhã